|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Likier ananasowy I |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: - 1 duża puszka ananasa
- 0.4 kg cukru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki cynamonu
- zalewa z puszki
- 0.5 l spirytusu 96°
- 0.5 l wódki czystej 40°
|
Opis przygotowania: Wyjąć z puszki plastry ananasa, pokroić w drobne kawałki, włożyć do gąsiorka, dodać korzenie i spirytus zmieszany z wódką. Macerować przez 2 tygodnie. Po tym czasie zlać nalewkę i dodać ją do syropu z cukru i soku ananasowego (wcześniej sporządzonego), zamieszać i odstawić na dalsze 3 tygodnie. Po tym czasie przecedzić przez bibułę filtracyjną lub gęste płótno. Likier ma barwę jasnozłocistą. Zawartość cukru ok. 38%. Pije się go o temp. 14 - 16 °C. |
|
|
Przepis czytano już 7506 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|