Likier kakaowy |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1.5 szklanki mleka
- 1 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki kakao
- 0.5 paczki cukru waniliowego
- 0.25 l spirytusu
- 6 żółtek jaj
|
Opis przygotowania: Kakao zaparzyć niewielką ilością wody i rozetrzeć na gęstą masę, wlać letnie mleko, rozmieszać i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając równocześnie cukier waniliowy. Gdy masa będzie już bardzo dokładnie roztarta nie przerywając ucierania wlewać stopniowo mleko z zaparzonym kakao. Następnie stopniowo wlewać spirytus i dalej dokładnie i energicznie ucierać, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Na koniec przelać do czystej butelki lub karafki i szczelnie zamknąć. |
|
|
Przepis czytano już 6020 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |