Rumsztyki klasyczne - steki | 
	 | 
		Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: - 75 dag brokułów 
- sól 
- biały pieprz 
- 4 rumsztyki ( polędwica lub mięso pieczeniowe wołowe lub rostbef) 
- 1 - 2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu 
- 2 łyżki oleju 
- 2 łyżki masła 
- 100 ml czerwonego wina 
- 300 ml rosołu 
- 1/2 łyżeczki tymianku 
- 5 dag obranych migdałów 
- 1 łyżka zasmażki
 
  | 
	Opis przygotowania: Brokuły podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Osączyć, zabezpieczyć przed wystygnięciem. 
Ponacinać tłuste brzegi rumsztyków. pieprz rozdrobnić w młynku. 
Na patelni rozgrzać olej, mocno podsmażyć steki z obu stron. Zmniejszyć ogień, smażyć jeszcze po 3 - 4 minuty z każdej strony - w zależności czy chcemy by był bardziej wysmażony, czy krwisty. 
Zdjąć z patelni, posypać solą i zmielonym bądź zmiażdżonym czarnym pieprzem. zabezpieczyć przed wystygnięciem. 
Na tłuszcz ze smażenia wlać wino i rosół, dodać tymianek. gotować 5 minut na mocnym ogniu, aby sos częściowo odparował. 
Dodać zasmażkę, zagotować i przyprawić do smaku. 
migdały i ugotowane brokuły podsmażyć na maśle. 
Rumsztyki podawać z sosem i brokułami. 
Dobrym dodatkiem do nich są również krokiety ziemniaczane. | 
	 | 
		 | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 4991 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |