Piernik kakaowy z lukrem |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 50 dag mąki pszennej
- 50 dag miodu płynnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 20 dag masła
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- bułka tarta
Lukier:
- białka, - pozostałe z innej potrawy.
- cukier puder
- sok z cytryny
|
Opis przygotowania: Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników.
Żółtka oddzielić od białek. Zmiksować masło na puszystą masę. dodać miód, żółtka, kakao, miksować dodając mąkę.
białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i wymieszać.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy. piec 50 minut w 180 stopniach C.
Ostudzony piernik posmarować warstwą lukru i zostawić do zastygnięcia.
Na lukier ucierać białka z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny, aż powstanie jednolita masa.
W moich przepisach znajdują się lukry - zbiorczo..lub utrzeć ten podany przy przepisie dobierając ilość wagową po trochu dodając składniki czyli tzw "na oko" do uzyskania pożądanej konsystencji. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5551 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |