|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Likier różany |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Do zrobienia tego likieru najlepsze są płatki róż cukrowych
- płatki na wpół rozkwitłej róży
- spirytus 90 procentowy, 1 litr
- 1 kg cukru
- sok z 2 cytryn
- 2,5 szklanki wody
|
Opis przygotowania: Płatki na wpół rozkwitłej róży - po usunięciu żółtych koniuszków - wsypać do gąsiorka, zalać taką ilością 90 procentowego spirytusu, by były one lekko przykryte. Gąsiorek szczelnie zakorkować, , postawi w słońcu na 3 dni.. następnie spirytus zlać i użyć go do zalania kolejnej porcji płatków róży.
Czynność tą powtarzać 3 razy.
Ugotować syrop z wody i cukru, dodać sok z cytryn i zestawić z ognia. Gdy syrop nieco przestygnie, wlać litr spirytusu różanego, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek.
Szczelnie zakorkowany likier postawić w spokoju co najmniej na 2 miesiące. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 7897 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|