|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Boczek rolowany z czosnkiem i ziołami |  |  |  | Składniki: Poziom:
  łatwyGłosów: 9Ocena: 3.90
- 1 kg chudego surowego boczku bez żeber
 - 6 - 7 ząbków czosnku
 - 1/2 łyżeczki suszonej mięty
 - 1/2 łyżeczki szałwii
 - 1/2 łyżeczki cząbru
 - 1/2 łyżeczki bazylii
 - 1/2 łyżeczki majeranku
 - 1 łyżka oliwy
 - 1 łyżka białego wytrawnego wina
 - 1/2 szklanki bulionu
 - 1 łyżeczka soli
 - 1/4 łyżeczki pieprzu
 
 
 |  | Opis przygotowania: Czosnek utrzeć z solą, wymieszać z pieprzem, oliwą, winem i pokruszonymi ziołami.
 umyty i osuszony boczek bardzo dokładnie natrzeć przygotowaną pastą, ciasno go zrolować, owinąć folią dopieczenia i 7 - 10 godzin trzymać w chłodnym miejscu.
 Następnie boczek ułożyć w formie do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i piec około 90 minut, skrapiając często bulionem.
 pod koniec pieczenia odwinąć folię, aby boczę się nam pięknie zrumienił.
 Podawać go możemy i na gorąco i na zimno, z chrzanem albo ostrymi sosami.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 21065 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 2) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | Boczę Dodał/a ~zielarz68 dnia 2015-01-31 23:43:36
 
 Tak jak przedmówca napisał, nie można owiniętego w folię boczku podlewać. To jest tak jak się kopiuje bezmyślnie przepisy z innych forów i wkleja bez dokładnego czytania... BoczĘ!!!
 
 
 |  | Boczek rolowany z czosnkiem i ziołami Dodał/a ~Fish dnia 2011-03-12 19:32:12
 
 Nie można mięsa zawiniętego w folię podlewać !!!
Bzdura
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |