przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pieczarki faszerowane łatwe

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 10 kapeluszy dużych pieczarek
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz

Farsz:
- trzonki pieczarek, przeznaczonych do faszerowania
- 1 cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Pieczarki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć trzonki, a kapelusze skropić sokiem z cytryny i natrzeć oliwą
( można je obrać, ale nie jest to konieczne).
Oczyszczone trzonki drobno posiekać, przesmażyć najpierw na suchej patelni, a gdy sok odparuje, wlać 1 łyżkę oliwy , i mieszając smażyć chwilkę. Następnie dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i znów smażyć kilka minut, mieszając.
Na końcu wymieszać wszystko z posiekaną zieleniną, przyprawić farsz do smaku solą i pieprzem.
Osuszone kapelusze pieczarek obsmażać po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć jeden obok drugiego na natłuszczonej blaszce do pieczenia, napełnić przygotowanym farszem, wstawić do piekarnika i piec ok 20 minut w temp 200 stopni c.
podawać z pieczywem i korniszonami.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6231 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin