przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pyszny tort z 3 różnymi masami


Poziom: łatwy
Głosów: 7
Ocena: 2.43
Składniki:
- 8 jaj
- 25 dag cukru pudru
- wanilia
- 1 cytry­na
- sok lub kwasek cytrynowy
- 3 łyżki tartej bułki

Masy:
1. Kawowa:
- 25 dag masła lub margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 3 jaja
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2. Śmietanowa:
- kubek śmietany 30%
- cukier puder do smaku
- cukier waniliowy lub pół laski wanilii

3. Cytrynowa:
- kostka masła
- 3 jaja
- 20 dag cukru
- 2 cytryny

Dodatkowo:
- kieliszek alkoholu lub sok/syrop

Opis przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego.
Ubijamy pianę. Na utarte żółtka wykładamy pianę, tartą bułkę i ostrożnie mieszamy.
Wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
Pieczemy w średnio gorącym piekarniku ok. 40 min.
Zimny kroimy na dwa krążki.
1. Na parze ubijamy jaja z cukrem (garnek z jajami wkładamy do drugiego garnka, w którym gotuje się woda - garnek górny powinien wisieć.
Wsypujemy kawę i delikatnie mieszamy.
Odstawiamy do schłodzenia.
Ucieramy masło na pulchną masę.
W trakcie ucierania dodajemy porcjami całkowicie ostudzoną masę jajeczno-kawową.
Krem jest gotowy, gdy wszystkie składniki połączą się.
2. Śmietanę ubić dodając pod koniec cukier i wanilię. Jeżeli śmietana jest wodnista i nie chce się dobrze ubić, można dodać odrobinę rozpuszczonej żelatyny.
Cytryny umyć w gorącej wodzie, nakłuć w wielu miejscach. Ugotować, dwa - trzy razy odlewając wodę.
Gdy cytryny są miękkie, odcedzić, ostudzić,przetrzeć przez sito. Jaja ubić z cukrem na parze, ostudzić.
Masło utrzeć na pianę.
Wszystkie składniki połączyć. Gdyby masa była za mało kwaśna, dodać kwasku lub soku z cytryny.
Przekładanie tortu:
- Dolny krążek biszkoptu nasączamy rozcieńczonym alkoholem lub syropem.
Kładziemy warstwę masy wg uznania,.
Przykrywamy drugim krążkiem, także nasączonym.
Wierzch i boki smarujemy masą i ozdabiamy.
Kształt tortu nie musi być okrągły... może mieć kształt kwadratu, serca czy trójkąta.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 8677 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin