| Zrazy z nadzieniem ziołowym | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średniPorcji: 4
 Głosów: 0Ocena: 0.00
- 1 pęczek bazylii
 - ok. 60 g tartego parmezanu
 - 100 g śmietany
 - 1 ząbek czosnku
 - 4 łyżki oliwy
 - sól
 - pieprz
 - 1 łyżka octu
 - 250 ml wywaru z warzyw
 - 4 sznycle cielęce (po ok 150 g)
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: 1. Listki bazylii oderwij od gałązek. Zmiksuj z parmezanem, czosnkiem i 2 łyżkami oliwy.
 2. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz. Następnie przykryj folią spożywczą i rozbij.
 3. Sznycle dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw na 15 minut.
 4. Na każdym sznyclu rozsmaruj masę ziołową, zroluj je i zepnij wykałaczkami.
 5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki stołowe oliwy. Opiekaj zrazy ok. 3 minut z każdej strony.
 6. Na patelnię wlej bulion i gotuj, aż płyn wyparuje. Zrazy wyłóż na talerz i zawiń w folię.
 7. Do sosu po pieczeniu dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
 8. Przed podaniem zrazy pokrój w plastry. Podawaj polane sosem i np. z fasolką.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Zrolowane plastry mięsa wołowego, cielęcego lub wieprzowego to klasyka polskiej kuchni. Zrazy to wdzięczna potrawa. Szybko się je robi i nigdy się nie nudzą. Wystarczy zmienić farsz, a danie smakuje inaczej,
 | 
		|  | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 4714 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |