|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Biszkopt z kremem kawowym |
|
Poziom: łatwy Czas: ponad 2 godz. Porcji: 8 porcji Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - Upiec jasny biszkopt w tortownicy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- filiżanka mocnej kawy
- mały kieliszek koniaku
- 400 g bitej śmietany
Polewa:
- 1 łyżeczka żelatyny
- filiżanka mocnej słodkiej gorącej kawy
- 1/2 tabliczki czekolady
|
Opis przygotowania: Obie porcje żelatyny namoczyć namoczyć (osobno0 w zimnej wodzie.
Mleko zagotować.
Do żółtek wsypać cukier, utrzeć, wlać gorące mleko i kawę, wymieszać, przelać do rondla.
Podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania. Rondel zestawić z ognia, dodać większą porcję żelatyny, dobrze wymieszać, wlać koniak.
Krem wystudzić, dodać bitą śmietanę, wymieszać, wstawić do lodówki.
Gdy zacznie zastygać, wyłożyć go na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki na 5 godzin.
Do gorącej kawy dodać drugą porcje żelatyny. Gdy się całkiem rozpuści, polać biszkopt z kremem, wstawić do lodówki.
Ozdobić wiórkami czekolady. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 7254 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
Wasze komentarze
odpowiedź dla Edith Dodał/a ~Termar dnia 2009-08-30 17:49:09
Fotka została wysłana do serwisu, mam nadzieję, że wkrótce będzie przy przepisie. Pozdrawiam
| biszkopt kawowy Dodał/a ~Edith dnia 2009-08-22 13:01:29
Szkoda że nie ma zdjęcia :(
|
|
|
|