Biszkopt Syrenka |
|
Poziom: łatwy Czas: 50 min. Porcji: 25 - 27 Głosów: 3 Ocena: 4.00 Składniki: - jajka - 6 szt
- maka - 1,5 szkl.
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- ocet - 1 łyżeczka
- woda - 1,5 szkl.
- cukier - 1/2 szkl.
- margaryna - 3/4 kostki
- kakao - 2 łyżki
- spirytus - 1 kieliszek
- aromat rumowy
- śmietana 30% - 400 g
- cukier puder - 1 łyżka
- cukier waniliowy - 1 opak.
- gorzka czekolada - 1 tabliczka
|
Opis przygotowania: Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ocet.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy jajecznej.
Przekładamy do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni C. przez 30 minut.
Do naczynia wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dodajemy 1/4 kostki margaryny i kakao. Zagotowujemy.
Gdy ostygnie, do zalewy dodajemy aromat i spirytus.
W upieczonym biszkopcie robimy dziurki i zalewamy zalewą.
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy.
Krem nakładamy na nasączony biszkopt .
czekoladę i 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy nad parą, nie gotujemy!!!.
Z polewy czekoladowej robimy na kremie paski.
Przed podaniem ciasto mocno chłodzimy. |
|
Opis / Uwagi: Przepis znalazłam w "Chwili dla Ciebie" jest pyszny,
Można nim olśnić i zachwycić nie tylko rodzinę, ale gości. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 7297 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |