| Kotlety ziemniaczane z wkładką | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniCzas:  50 min.Porcji:  4Głosów: 2Ocena: 5.00
- 3/4 kg ziemniaków
 - 3 łyżki tartej bułki
 - 1 łyżka mąki
 - 1 łyżka oleju sojowego
 - sól
 - pieprz
 - trochę przyprawy myśliwskiej
 - 4 plastry mortadeli (każdy 3mm grubości)
 - do panierowania 1 jajo
 - i jeszcze 3 - 4 łyżki tartej bułki
 - do smażenia: 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Ugotować obrane ziemniaki, uważając by się nie rozgotowały. Odcedzić gdy miękkie, dobrze wytrząsnąć z pary...(ja wysuszam je..na maleńkim gazie, potrząsając garnkiem) i od razu przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do gorących jeszcze ziemniaków dodać mąkę i tartą bułkę, jajo, przyprawy, dobrze masę wyrobić. plastry mortadeli obrać z osłonek, obsypać mąką.
 Ciasto ziemniaczane uformować w 8 krążków nieco większych niż plastry mortadeli. Na 4 wyłożyć plastry kiełbasy, przykryć pozostałymi czterema. Dobrze zlepić brzegi.
 Tuz przed podaniem obtoczyć w jajku i tartej bułce, obsmażyć mocno rozgrzanym tłuszczu (oliwa, olej).
 Podawać z pikantną surówką...
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Przepis pochodzi z: "Z Tobą w kuchni", ale ja go ciągle modyfikuję, np.  wczoraj robiłam je  z dwoma cienkimi plasterkami szyneczki z drobi, w środku kawałek pieczeni, a oprócz tego po 2 kawałeczki sera żółtego
 | 
		|  | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 7124 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 5) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |