przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Omlet królewski


Poziom: średni
Czas: 15 min.
Porcji: 1 - 2
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 jajka
- 3- 4 łyżki wody,lub śmietanki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki masła lub margaryny

Opis przygotowania:
Jajka ubić ze śmietanką lub wodą i solą.
Żółtka i białka powinny się połączyć, ale nie mogą tworzyć jednolitej masy.
W gotowym omlecie powinny być wyraźnie widoczne białe niteczki białka (Francuzi uważają - twierdzą wręcz, że wystarczy jedynie 17 energicznych uderzeń widelcem, by jajka na omlet były ubite).
Połowę masła rozgrzać na patelni, wylać masę. Łopatką unieść spód omletu, gdy się lekko zetnie, tak by nie ścięte jajka spłynęły na dół.
Omlet jest gotowy, gdy wierzch jest miękki, kremowy, wilgotny, zaś spód ścięty, ale nie zrumieniony.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 8614 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 3)



Dodał/a termar






Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


rewelacja
Dodał/a ~Blumenfeld dnia 2009-02-21 22:35:27

No po prostu, mistrzostwo świata. Przepyszne

omlet
Dodał/a ~Termar dnia 2008-11-21 18:01:45

są omlet, które zapieka się tylko z jednej strony, są to omlety na bazie samych jaj, bądź z dodatkiem mleka, śmietany czy wody. Omlety w składzie których oprócz jaj i innych składników znajduje się mąka. zapiekamy z obu stron.

ladnie wyglada
Dodał/a justine dnia 2008-11-21 07:26:12

a ja nigdy nie wiem czy omlet powinno sie przewracac czy jednak nie











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin