| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Wołowina w mleku kokosowym - kalio daging |  
	 |  
		  Poziom: b. łatwy Czas: 30 min. Porcji: 2-3 Głosów: 8 Ocena: 4.50  Składniki: - 30 dag wołowiny  pieczeni, karczku, polędwicy 
- 400 ml mleka kokosowego 
- ½ łyżeczki soli 
- 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia 
- przyprawy do sosu : goździki, anyż, cynamon 
 
Składniki pasty: 
- 1 czerwona cebula poszatkowana 
- 1 biała cebula poszatkowana 
- 2 duże ząbki czosnku pokrojone 
- 5 papryczek chili pokrojonych drobno 
- 1 cm imbiru poszatkowany 
- 1 łyżeczka kurkumy 
- 1 łodyga trawy cytrynowej poszatkowana 
- 2 liście kafira rozdrobnione 
- 1 łyżeczka galangalu
 
  |  
	Opis przygotowania: Wszystkie składniki pasty zmiksować na jednolitą masę, dla ułatwienia podam że pozbawienie chili pestek znacznie złagodzi potrawę, a poszatkowanie imbiru, cebul i czosnku ułatwi miksowanie.  
W średnim rondlu z grubym dnem ( nie przypalającym) rozgrzać olej , dodać  1 gwiazdę anyżu, 10 goździków, 3 cm kawałek laski cynamonu,  zmiksowaną pastę, wymieszać całość i lekko przesmażyć , podgrzewanie uwolni cały aromat przypraw i składników pasty . Następnie dodać pokrojoną wołowinę , dokładnie wymieszać z przyprawami , smażyć całość ok. 2-3 minuty, aż nasza pasta dobrze pokryje mięso.  Uzupełnić potrawę liściem kafira i wtedy wlać mleko kokosowe. Wymieszać , dalej gotując aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje pokrywając kawałki mięsa.  
Serwujemy gorące z ryżem lub makaronem,  wskazana soczysta sałatka gdyż danie jest pikantne. Smacznego. |  
	 |  
	Opis / Uwagi: można zmniejszyć ilość papryczek chili aby złagodzić pikantność potrawy,
WSZYSTKIE SKŁADNIKI SA DOSTĘPNE W SUPERMARKETACH
DANIE POCHODZI Z INDONEZJI LECZ JEST SPOTYKANE W CAŁEJ AZJI POŁUDNIOWO WSCHODNIEJ |  
		 |  | Region:  Kuchnia tajska |  | Sposób przygotowania:  Duszone |  	 |  
	| Przepis został dodany przez:  chef7 |  	| Przepis czytano już 15134 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
Wasze komentarze  
	
  		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |