| Pikantne skrzydełka w miodzie | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średniCzas: 60 min.
 Porcji: 4-6
 Głosów: 11Ocena: 4.28
- 1,5 kg skrzydełek
 - 40 dkg miodu
 - 5 ząbków czosnku
 - 6 łyżeczek skórki otartej z cytryny
 - 6 łyżeczek soku z cytryny
 - 3 łyżki oleju
 - 3-4 łyżki sosu sojowego
 - 2 łyżeczki startego korzenia imbirowego
 - 2-3 łyżeczki pieprzu cayenne, chili lub ostrej papryki
 - 1 łyżeczka jarzynki
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Skrzydełka dzielę na kawałki. Końce przeznaczam na wywar. Do 4 szklanek wrzątku dodaję jarzynkę i wrzucam końce skrzydełek i gotuję 30 min. Następnie wywar przecedzam, zalewam nim skrzydełka i gotuję 10 minut.
 Miód mieszam z olejem, sokiem i skórką z cytryny, sosem sojowym, imbirem, pieprzem cayenne i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
 Tak z 1/2 szklanki wywaru odlewam a do reszty skrzydełek i reszty wywaru daję ten sos miodowy, mieszam i podgrzewam bez przykrycia tak długo aż sos odparuje i pokryje skrzydełka a miód się skarmelizuje.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia chińska | 
| Sposób przygotowania:  Duszone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  agnieszkakarlik | 
	| Przepis czytano już 24799 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |