| Pory zapiekane pod beszamelem | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: b. łatwyCzas: 60 min.
 Porcji: 3-4
 Głosów: 5Ocena: 3.40
- 2 kg porów
 - 1 łyżka masła
 - 25 dag sera najlepiej emenetaler
 - do przygotowania formy - 1 łyżka masła
 - 3 łyżki bułki tartej
 - sos beszamelowy
 - 5 dag masła
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 1 szklanka mleka
 - jarzynka
 - pieprz
 - gałka muszkatołowa
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Zielone liście porów odcinam. Białe kroję na kawałki grubości 5 cm, potem blanszuję je 5 minut. Odsączam pory, następnie na maśle obsmażam pory, aby całkowicie pozbawić je wilgotności.
 
 Robienie sosu:
 rozgrzewam masło, dodaję mąkę, robię białą zasmażkę.
 Następnie wlewam zimne mleko, mieszam i rozprowadzam zasmażkę w tym mleku - nie może być grudek. Przyprawiam gałką, pieprzem. Gotuję aż do konsystencji kremu.
 
 Naczynie żaroodporne smaruję masłem i opruszam bułką. Na dno wlewam 3 łyżki beszamelu, posypuje 3-4 łyżkami startego żółtego sera i wkładam pory. Polewam je pozostałym  sosem i posypuje resztą sera.
 Pory zapiekam 30 minut w temp. 180 stopni C.
 | 
	|  | 
	| Region:  Pozostałe | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  agnieszkakarlik | 
	| Przepis czytano już 14957 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |