| Schab faszerowany szpinakiem | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średniCzas: 90 min.
 Porcji: 8
 Głosów: 1Ocena: 1.00
- 2 kg schabu z kością
 - 2 łyżki oleju
 - 1 łyżka miodu
 
 Bejca:
 - 3 łyżki oleju
 - 3 łyżeczki czosnku granulowanego
 - 2 łyżeczki jarzynki
 - 1 łyżka majeranku
 - 1 1/2 łyżki octu białego 6-procentowego
 
 Farsz
 - 1 kg mrożonego szpinaku
 - 3 ząbki czosnku
 - 3 łyżki masła
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - 1/2 łyżeczki pieprzu
 - 2 łyżeczki soli czosnkowej
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Schab oddzielam od kości - mięso nakrawam wzdłuż, formując szeroki płat.
 
 Przygotowuję bejcę:
 Olej i przyprawy mieszam. Smaruję cały schab, potem zostawiam w misce na 1 godzinę.
 
 Przygotowanie farszu:
 Do rondla wkładam szpinak i podgrzewam. Z mąki i masła robię białą zasmażkę. Dodaję czosnek przeciśnięty  przez praskę, pieprz, sól czosnkową i łączę z odparowanym szpinakiem.
 
 Na mięsie rozkładam farsz, zwijam, wiążę bawełnianą nicią. Wkładam do brytfanny, polewam olejem i piekę 20 min. w temp. 250 stopni c.  Potem piekę jeszcze 30 min. w temp. 180 c aż na mięsie będzie skorupka. Wtedy smaruję wierzch miodem i dopiekam 20 min.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  agnieszkakarlik | 
	| Przepis czytano już 8133 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |