przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tiramisu


Poziom: łatwy
Czas: 90 min.
Porcji: powyzej 4
Głosów: 5
Ocena: 3.60
Składniki:
- 1 kg mascarpone
- 8-10 żółtek
- 200 g cukru pudru
- 150 ml amaretto
- 400 g biszkoptów (2 opakowania firmy San)
- 800 ml mocnej ostudzonej kawy

Opis przygotowania:
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  eba100
Przepis czytano już 6251 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin