Jabłecznik z marcepanem |
|
Poziom: średni Porcji: tortownica 26 cm Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 750 g twardych jabłek
- 50 g rodzynek koryntek
- 50 g pokrojonych migdałów
- ¼ litra mleka
- pół paczki budyniu waniliowego
- 100 g masy marcepanowej
|
Opis przygotowania: Z masła, 100 g cukru, jednego jajka i mąki zagnieść ciasto - wstawić do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować. Spód i brzegi formy (tortownica 26 cm) ponakłuwać widelcem. Jabłka obrać i pokroić w plastry. Zmieszać z rodzynkami i migdałami. Wypełnić taką masą z jabłek formę. Z mleka i reszty cukru ugotować budyń. Przestudzony budyń wyłożyć na jabłka. Marcepan i pozostałe jajka zagnieść i rozłożyć na jabłka.
Piec w temp. 220 stopni ok. 45 minut. |
|
Opis / Uwagi: Przepis pochodzi również z niemieckojęzycznej gazety. Oryginalna nazwa Marzipan-Mürbeteigkuchen |
|
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 7021 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |