| Gołąbki | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniCzas:  50 min.Głosów: 4Ocena: 4.00
- 0,5kg ryżu
 - 2 główki kapusty
 - 2kg mięsa mielonego (mieszane)
 - 5 cebul
 - 2 jajka
 - sól
 - pieprz
 - maggi
 - olej do podsmażenia cebuli
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, jeśli jest za dużo wody trzeba osączyć.
 Cebulkę kroimy w kostkę i zarumieniamy na oleju.
 Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście,wkładamy do wrzątku i wolno obgotowujemy 2-3 min, zdejmujemy gdy zmiękną.
 Ścinamy grube nerwy.
 Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę,jajka ,ryż,maggi pieprz,sól dokładnie wszystko wymieszać.
 Na liściach układamy porcję farszu i ciasno zwinąć.
 Na dno garnka wkładamy pozostałe liście, jeśli zostaną i ciasno układamy gołąbki posypujemy każdą warstwę wegetą zalewamy wodą do 3/4 wysokości gołąbków.
 Zapiekamy około 40min. w temp.200 stopni lub gotujemy na ogniu około 45 min od zagotowania zmniejszamy ogień.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Średnio z tej porcji wychodzi około 25 gołąbków.
Młoda kapusta + ryż + mięso = super obiad i nie tylko.
 | 
		|  | 
| Sposób przygotowania:  Zapiekane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  klaudyna | 
	| Przepis czytano już 9166 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |