Opis przygotowania: 1. Nastawiamy wodę na makaron (sól, olej). Makaron gotować na aldente.
2. Robimy sos. Do niewielkiego garnka lejemy troszkę oleju, do rozgrzanego oleju wrzucamy posiekaną cebulkę, jak się zarumieni wlewamy białe wino (tyle żeby zakryło cebulkę i redukujemy, gdy wino prawie zginie wlewamy śmietanę i gotujemy aż sos troszkę zgęstnieje na małym ogniu, dodajemy sól, pieprz, może być również troszkę bulionu z warzyw. na końcu troszkę wódki.
3. Gdy pasta jest już prawie gotowa, do sosu wrzucamy krewetki, pokrojonego w małe paski łososia, posiekany koperek i pietruszkę.
4. Następnie pastę odcedzamy i dodajemy do naszego sosu, mieszamy wszystko razem i jeżeli wszystko jest gorące wykładamy na talerz.
5. Dobrze jest wypić kieliszek białego wytrawnego wina. |