|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Sushi |  |  |  | Składniki: Poziom:
  trudnyCzas:  60 min.Porcji:  4-6Głosów: 6Ocena: 2.33
- 40 dag ryżu - specjalny ryż do sushi
 - 2 szklanki wody
 - 6 łyżek ryżowego winnego octu
 - 2 łyżki cukru
 - 2 łyżeczki soli
 - opakowanie nori - prasowane arkusze morskich glonów do sushi, przeciąć je na pół
 - marynowany imbir
 - wasabi orientalny chrzan w proszku lub paście
 - sos sojowy
 - szczypiorek
 - enoki grzybki
 - ogórek
 - surowy łosoś i surowy tuńczyk
 - specjalna mata do rolowania sushi
 
 
 |  | Opis przygotowania: Dobrze wypłukać ryż na sitku, odcedzić. Wsypać do garnka, wlać odmierzoną ilość wody i wolno doprowadzić do zawrzenia.
 Nakryć i trzymać na najmniejszym ogniu 12 min.
 Zgasić płomień i zostawić na 5 min. nie odkrywając.
 Tymczasem zagrzać ocet z cukrem i solą do rozpuszczenia, odstawić.
 Wyłożyć ryż na tacę lub deskę do ostudzenia.
 Zimny ryż umieścić w misce, wlać przygotowany zimny ocet, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
 Ułożyć połowę arkusza nori na macie do rolowania sushi.
 Zanurzyć ręce w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu, szybko ułożyć go w wałek wzdłuż brzegu nori.
 Rozpłaszczyć mokrymi palcami (żeby się nie stykało), musi się robić szybko. Warstwa ryżu powinna zająć połowę nori.
 Na ryżu układać ryby (jeden gatunek na raz - pocięte w paseczki) dodając trochę reszty składników (posiekane) i rolować ciasno w wałek przy pomocy maty, dociskając w czasie rolowania, rolki sushi muszą być bardzo spoiste i zachować kształt (nie jest to łatwe, nabiera się wprawy w praktyce).
 Kroić sushi na 2,5 cm krążki bardzo ostrym nożem.
 Ułożyć krążki na tacy i podawać z sosem: wasabi rozmieszane z sojowym sosem i pikle imbiru.
 Proporcje według uznania.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia japońska |  |  |  | Przepis został dodany przez:  macho |  | Przepis czytano już 10286 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 3) |  
 
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | sushi Dodał/a ~sushimaster dnia 2013-04-10 17:47:19
 
 nie jest to taka prosta sprawa jak bigos, wymaga wiedzy i dużej wprawy, zrobienie pięknych sushi jest sztuką i żeby były jeszcze jadalne, dlatego macho zapomnij o sushi bez gruntownego przygotowania, to nie schabowy
 
 
 |  | sushi to się napij Dodał/a ~kama dnia 2011-04-19 21:03:42
 
 to sushi to jak śledź po japońsku
profanacja, gotuj lepiej fasolkę po bretońsku nie ubliżając fasolce,
 
 
 |  | uwielbiam Dodał/a ~Elle dnia 2009-10-19 12:46:09
 
 Uwielbiam sushi, szkoda że w pobliżu nie ma żadnej prawdziwej, japońskiej restauracji.
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |