Ciasto na pierogi |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Głosów: 3 Ocena: 3.67 Składniki: - mąka poznańska 1 kg
- sól, płaska łyżeczka
- jajka (3 żółtka)
- woda ok. 1,5 szklanki
- olej roślinny (5 łyżek)
|
Opis przygotowania: Wszystkie składniki (suche) wsypujemy do miski. Wodę doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do mąki. Wstępnie mieszamy (najpierw drewnianą łyżką). Dodajemy żółtka i olej. Wyrabiamy do uzyskania zwartej, sprężystej konsystencji. Jeżeli ciasto jest za rzadkie możemy dosypać mąki (dodajemy stopniowo wrabiając, po łyżce). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Wyjmujemy, wałkujemy cienko na ok. 1 mm, wycinamy i kleimy pierogi. |
|
Opis / Uwagi: Szukaj moich przepisów na farsz do pierogów ... |
|
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: adrianbogacki |
Przepis czytano już 6667 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |