|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Gratin dauphinois |  |  |  | Składniki:Poziom: średniCzas: 50 min.
 Głosów: 0Ocena: 0.00
- 4 duże ziemniaki około 1 kg
 - Czosnek
 - Tymianek
 - Liście laurowe
 - Gałka muszkatołowa
 - Sól
 - pieprz czarny
 - 750 ml śmietany kremówki 36%
 - Opcja: dodatek startego żółtego sera, ostrego, dobrze topliwego
 
 
 |  | Opis przygotowania: Kremówkę doprawić pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, liśćmi laurowymi, gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Przecedzić.
 Ziemniaki pokroić w cienkie talarki. Wyłożyć nimi naczynie, dobrze wysmarowane masłem. Doprawiając pieprzem, solą, tymiankiem i zalewając sosem z kremówki przesypując serem (opcja).Postępujemy tak z każdą warstwą ziemniaków, warstw nie może być więcej jak 5. Piec w 200oC prze około 45 minut, bez termoobiegu.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis został dodany przez:  adrianbogacki |  | Przepis czytano już 4948 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |