Piernik (mój przepis) |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Głosów: 23 Ocena: 4.91 Składniki: 1) 25 dkg cukru
2) 35 dkg miodu (najlepszy gryczany)
3) 25 dkg masła
4) 25 dkg powideł (śliwkowe)
5) 5 dkg kakao (ciemne Holenderskie)
6) 1 Łyżka mielonego cynamonu
7) 1 Łyżka mielonych goździków
8) 1 przyprawa do piernika
9) 1 olejek rumowy(ilość w/g uznania)
10) 50 ml wody
11) 12 dkg rodzynek
12) 15 dkg orzechów włoskich
13) potarta skórka z pomarańczy lub cytryny
14) 5 jaj
15) 50 dkg mąki
16) 2 dkg amoniaku ( kwaśny węglan amonu)
|
Opis przygotowania: Pierwsze 10 pozycji dajemy do garnka i rozpuszczamy na jednolitą szklistą konsystencję wyłączamy palnik i dodajemy rodzynki,orzechy i skórkę pomarańczową pozostawiamy do wystygnięcia!!! Do wystudzonej masy dodajemy ubite jaja mieszamy dodajemy rozpuszczony w małej ilości letniej wody amoniak mieszamy na końcu dodajemy przesianą mąkę mieszamy i gotowe!!! Odstawiamy na co najmniej 24 godziny!!! Później mieszamy i na blaszkę !!! |
|
Opis / Uwagi: Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą!!! Piec 40 min tęp 180 stopni!!! Sprawdzić patyczkiem czy się nie klei do niego ciasto bo wszystko jest zależne od pieca!!! |
|
Region: Pozostałe |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: zyry69 |
Przepis czytano już 5716 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 3) |