|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tradycyjny polski makaron Bartolini z warzywami |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 20 min. Porcji: 4 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 paczka makaronu pappardelle Bartolini
- 3 szt. papryki: czerwona, żółta, zielona
- 1 kabaczek
- 1 bakłażan
- 2,3 ząbki czosnku
- 3,4 cebule
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia mięta - do smaku kapary
|
Opis przygotowania: Mając do dyspozycji cukinię, paprykę (najlepiej w trzech kolorach: czerwoną, żółtą i zieloną), kabaczka, bakłażana, czosnek i cebulę oraz makaron, który jest prawie zawsze obecny w każdej kuchni (polecam pappardelle Bartolini), w stosunkowo krótkim czasie przygotujemy danie o egzotycznym, w porównaniu z naszą rodzimą kuchnią, smaku.
Wystarczy pokroić wszystkie warzywa (oprócz czosnku) w grubą kostkę, podsmażyć, wrzucić do garnka i wstawić na mały ogień, by się lekko poddusiły.
Następnie dodać zgnieciony lub posiekany czosnek i doprawić solą, pieprzem i ziołami (oregano, bazylia lub mięta) do smaku. Można jeszcze dodać kapary.
Piękne kolory i zapach unoszący się z nad garnka podziałają na nasze zmysły. Nie trzeba być we włoskiej restauracji, by domowym sposobem uzyskać ten jedyny w swoim rodzaju i chyba najbardziej rozpoznawalny na świecie smak. |
|
Opis / Uwagi: do przygotowania potrawy można użyć również innych rodzajów makaronu Bartolini; tagliatelle z pomidorem, chilli lub muszle. |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis został dodany przez: sabinka | Przepis czytano już 5127 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|