przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tradycyjny polski makaron Bartolini z warzywami

Poziom: b. łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 4
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 paczka makaronu pappardelle Bartolini
- 3 szt. papryki: czerwona, żółta, zielona
- 1 kabaczek
- 1 bakłażan
- 2,3 ząbki czosnku
- 3,4 cebule
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia mięta - do smaku kapary

Opis przygotowania:
Mając do dyspozycji cukinię, paprykę (najlepiej w trzech kolorach: czerwoną, żółtą i zieloną), kabaczka, bakłażana, czosnek i cebulę oraz makaron, który jest prawie zawsze obecny w każdej kuchni (polecam pappardelle Bartolini), w stosunkowo krótkim czasie przygotujemy danie o egzotycznym, w porównaniu z naszą rodzimą kuchnią, smaku.
Wystarczy pokroić wszystkie warzywa (oprócz czosnku) w grubą kostkę, podsmażyć, wrzucić do garnka i wstawić na mały ogień, by się lekko poddusiły.
Następnie dodać zgnieciony lub posiekany czosnek i doprawić solą, pieprzem i ziołami (oregano, bazylia lub mięta) do smaku. Można jeszcze dodać kapary.
Piękne kolory i zapach unoszący się z nad garnka podziałają na nasze zmysły. Nie trzeba być we włoskiej restauracji, by domowym sposobem uzyskać ten jedyny w swoim rodzaju i chyba najbardziej rozpoznawalny na świecie smak.
Opis / Uwagi:
do przygotowania potrawy można użyć również innych rodzajów makaronu Bartolini; tagliatelle z pomidorem, chilli lub muszle.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  sabinka
Przepis czytano już 5127 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a sabinka






Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin