Motylek | 
	 | 
		  Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00  Składniki: Biszkopt ( trzy krążki): 
na każdy krążek 
3 jajka 
3 łyżki mąki tortowej 
3 łyżki cukru 
szczypta soli 
szczypta proszku do pieczenia 
 
Krem: 
1,5 kostki masła 
¾ szklanki mleka ( lub ½ szkl. Mleka + sok z owoców) 
1 szklanka cukru 
2 całe jajka + 1 żółtko 
spitytus 
 
Owoce: 
ananas, brzoskwinia, winogron itp 
 
Trzy kolory galaretek
 
  | 
	Opis przygotowania: Galaretki: 
Zagotowujemy w połowie podanej na opamkowaniu ilości wody. Odstawiamy do wystudzenia. 
 
Na krążki biszkoptowe:  
ubijamy białka z cukrem i solą. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. Odstawiamy robot i do tak przygotowanej masy dosypujemy zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie mieszamy. 
Do piekarnika na 180 st. około 15minut. 
 
Krem: 
 
Zagotowujemy mleko z cukrem i jajkami stale mieszając rózgą by nie przywarło do dna garnka. Studzimy. Wystudzoną masę miksujemy z miękkim masełkiem. Dodajemy 25 gramm spirytusu. 
 
Owoce: 
odsączamy i kroimy na kawałki jakie tam tylko się nam podobają. 
 
Upieczone, wystudzone i przełożone z powrotem do wysokiej tortownicy krążki biszkoptowe nasączamy zwykłą herbatką. Dmarujemy kremem. Na to kładziemy owoce. I tak trzy razy każdy krążek jeden po drugim. Zostawiamy krem na obłożenie boków motylka.  
Skrawamy lekko symetrycznie po dwóch stronach kawałeczki tortu ( posłużą na zrobienie brzuszka motylka). Przed zalaniem galaretką wykrojone ubytki musimy uzupełnić - najlepiej osłaniając brzegi folią aluminiową, by galarekta nam nie spłynęła w ubytki. 
Wierzchni kawałek tortu ( udekorowany owocami) zalewamy tężejącymi glalretkami. Ja tortownicę ustawiłam z jednej strony podkładając nóż tworząc pochylnię. Zalewałam stopniowo galartkami zostawiając każdą na 1/3 powierzchni torciku. Utworzyły kolorową tęczę. 
Do lodówki do stężenia. 
 
Gdy torcik z galaretkami już zastygł odpowiednio, usuwamy brzegi tortownicy i folię. Kroimy tort dokładnie na pół - RÓWNOLEGLE do ubytków. Zamieniamy połówkami i mamy już skrzydełka. Sklejamy wykrojone uprzednio kawałki tortu i smarujemy kremem ozdabiając dowolnie brzuszek. 
Brzegi torciku smarujemy odłożonym kremem. | 
	 | 
		 | 
	| Przepis został dodany przez:  milovia | 
	| Przepis czytano już 5923 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |