Fusilli z kurczakiem w sosie z sera pleśniowego i białego wina |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Porcji: 2 Głosów: 5 Ocena: 5.00 Składniki: Makaron fusilli (świderki)
Mały filet z piersi kurczaka
Oregano suszone
Bazylia suszona
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
mała cebula
2 ząbki czosnku
Kieliszek białego wytrawnego wina
Ser pleśniowy
|
Opis przygotowania: Pół paczki makaronu gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Filet kroimy w małe kawałki i przyprawiamy suszonym oregano i bazylią, dodajemy sól i pieprz i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, gdy będzie złocisty z każdej strony zmniejszamy ogień i dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażmy chwilkę i podlewamy kieliszkiem białego wina, gdy zacznie się gotować dodajemy bardzo drobno pokrojony ser pleśniowy, ja użyłem połowy camemberta, ale miłośnicy pleśni mogą użyć lazura czy innych serów z kolorową pleśnią. Dokładnie mieszamy by ser się rozpuścił, gęstość potrawy weźmie się z roztopionego sera po odparowaniu wina. Jeśli wino odparuje zanim cały ser się rozpuści to dolewamy go jeszcze odrobinkę. Całość dusimy do całkowitego roztopienia się sera. Gdy będziemy mieli wymaganą gęstość dodajemy makaron, dokładnie mieszamy by wszystkie składniki przylepiły się do makaronu. Dekorujemy wedle uznania
Smacznego :) |
|
|
Przepis został dodany przez: majki |
Przepis czytano już 11376 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |