przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Przegrzebki smażone


Poziom: średni
Czas: 5 min.
Porcji: 1
Głosów: 5
Ocena: 5.00
Składniki:
5 przegrzebek
Curry
Sól
Papryka słodka w proszku
Oliwa z oliwek

Opis przygotowania:
Przegrzebki jakie można kupić jedynie w dobrze zaopatrzonych sklepach rybnych w Polsce to wyjęte z muszli Małże Św. Jakuba. Zwykle kupuje je się mrożone i ich cena waha się w granicach 110-130 zł/kg. Kupić można je z lub bez korali, czyli pomarańczowej delikatnie do nich przyczepionej ikry. Mi akurat trafiły się te z koralem. Rozmraża je się powoli, lub gdy się spieszymy - w zimnej wodzie. Od rozmrożonych przegrzebek odcinamy delikatnie korale używając noża tylko do przycinania cienkich błonek łączących koral z mięsem przegrzebka. Tak przygotowane osuszamy i przyprawiamy solą, curry i słodką papryką, smażymy minutę z każdej strony kładąc na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Nie wolno smażyć ich dłużej gdyż skurczą się i będą miały konsystencję podeszwy obuwia sportowego. Usmażone przegrzebki przecinamy wzdłuż i podajemy z dowolnymi dodatkami lub jako składnik sałatki.
Odcięte wcześniej korale smażę później z dodatkiem tych samych przypraw i robię widelcem delikatne pęknięcia, by móc lekko przysmażyć zawartość korali. Układam na środku talerza i całość podaję z grzankami. Jeśli ktoś będzie przygotowywał przegrzebki to bardzo proszę wrzucić zdjęcia z waszymi sugestiami odnośnie prezentacji i dodatków do tak ekskluzywnego produktu :)

Smacznego
Opis / Uwagi:
Gordon Ramsay, którego przegrzebki są żelazną pozycją w każdym menu w przystawkach w swojej książce poleca podawanie ich na puree z kalafiora, z kolei w hell's kitchen i w The F word podaje przegrzebki z różnymi vinegrettami, także jak widać jest wiele wariantów podania i smaków.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 15418 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


Warto spróbować!
Dodał/a ~Darek dnia 2017-12-21 11:47:25

Uważam, że jak ktoś ma możliwość to powinien próbować różnych smaków i na pewno lepiej i taniej zrobić to danie samemu w domu niż płacić dużo drożej w restauracji. Ja zrobiłem te przegrzebki z przepisu Gordona i opisałem to na blogu http://smakowy.pl/przegrzebki-salatka-jablek-gordon-ramsay/











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin