Sos beszamelowy |
|
Poziom: łatwy Czas: 15 min. Porcji: 5 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: łyżka mąki
łyżka masła
1 szklanka mleka lub bulionu
jajko
żółtko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
łyżka startego sera
|
Opis przygotowania: 1.masło roztapiamy,dodajemy mąkę i powoli wlewamy ciepłe mleko.mieszając,gotujemy około 3 minuty,aż sos zgęstnieje.Zdejmujemy z ognia.
2.Do sosu wbijamy jajko i żółtko.Doprawiamy solą,pieprzem i gałką.Wsypujemy ser i mieszamy. |
|
Opis / Uwagi: Taki sos pasuje do zapiekanki kalafiorowej. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: natalina4 |
Przepis czytano już 4380 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |