| Bakłażan z serem | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średniCzas: 30 min.
 Porcji: 4
 Głosów: 1Ocena: 5.00
1 bakłażan
 250 g chdego twarogu
 1 pęczek szczypiorku
 3 niewielkie pomidory
 150 g jogurtu naturalnego
 oliwa z oliwek
 sól
 pieprz
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: 1.Twarożek włożyć do miseczki i dokłądnie rozgnieść widelcem.Szczypiorek opłukać,osuszyć i drobno posiekać,a następnie dodać do serka.Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.Wlać jogurt naturalny i wymieszać,aby wszystkie składniki się połączyły.
 2.Bakłażan umyć,osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm.Oprószyć solą oraz pieprzem,po czymodłozyć na kilka minut,aby bakłażan puścił sok.Odcisnąć plastry na ręczniku papierowym,a następnie obsmażyć z obu stron na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek.
 3.Usmażone plastry bakłażana osączyć na ręcznikiu papierowym.Następnie na połowie krążków ułożyć po porcji twarożku oraz pokrojone w plasterki pomidory.Na koniec przykryć przekąski pozostałymi krążkami.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Bakłażan chłonie płyny jak gabka,dlatego nie powinno się go moczyć w wodzie.Warto również pamiętać,żeby podczas smażenia nie używać zbyt dużej ilości oliwy.Najlepiej posmarować każdy krążektłuszczem i smażyć na suchej patelni.
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Smażone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  natalina4 | 
	| Przepis czytano już 6039 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |