SZWEDZKI ŚLEDŹ W SOSIE MUSZTARDOWYM |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 20 min. Porcji: dowolna Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: ½ kg filetów śledzia marynowanego
3 łyżki słodkiej musztardy
1 łyżka musztardy ostrej
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka octu Sherry (ocet jabłkowy)
50 ml neutralnego oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy)
1/2 szklanki koperku (posiekany drobno)
1 szt. cebula biała
1 garstka posiekanego szczypiorku do dekoracji
|
Opis przygotowania: Mieszamy musztardę, ocet i cukier. Dodajemy oliwę dozując po kropli, stale mieszając, aż do uzyskania emulsji. Posiekać drobno szalotkę i koperek dodać do sosu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Umieszczamy kawałki śledzia w sosie i mieszamy dokładnie. Gdy sos pokryje wszystkie składniki wstawiamy potrawę na kilka godzin do lodówki, z naciskiem na 24 godziny, ale nie udało mi się nigdy doczekać. Przed podaniem przybrać grubo pociętym szczypiorem. Serwujemy śledzia z ziemniakami lub po prostu na ciemnym chlebie żytnim z plastrami jajka na twardo. Smacznego. |
|
Opis / Uwagi: Baranina i żeberka to specjały w krajach anglosaskich, pieczyste i sałatki wiosenne goszczą na stołach niemal całej Europy, ale w Szwecji, a w ogóle w całej Skandynawii króluje ryba. |
|
Region: kuchnia skandynawska |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: chef7 |
Przepis czytano już 6793 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |