|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Bogracz |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 31Ocena: 3.95
3 antrykoty,
 4 duże cebule,
 2 papryki czerwone,
 słoiczek koncentratu pomidorowego lub kartonik sosu pomidorowego,
 5 średnich ziemniaków,
 przyprawy:
 2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
 łyżkę ostrej papryki w proszku,
 łyżeczka kminku mielonego,
 sól,
 pieprz do smaku.
 Wywar:
 2 marchewki,
 pietruszka,
 seler,
 kawałek pora,
 listek laurowy,
 ziarenko ziela angielskiego,
 5 ziarenek pieprzu.
 Lane ciasto,
 kluseczki:
 jajko i mąka.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Kości odkrojone z antrykotu wraz z ewentualnymi tłustymi kawałkami mięsa umieszczamy w dużym garnku, dodajemy włoszczyznę i przyprawy, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 1.5 h na małym ogniu. Odcedzamy przelewając przez sito. Mięso z antrykotu kroimy w średnią kostkę, oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z dodatkiem łyżki masła.
 Po chwili wsypujemy sypką parykę słodką i ostrą. Mięsko smażymy do silnego zrumienienia, dodajemy dosyć niedbale pokrojoną cebulę i parykę. Całośc smażymy jeszcze około 15 min. często mieszając, następnie zalewamy wywarem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i mielony kminek, który jest integralną przyprawą tej zupy! Nawet Ci, którzy nie tolerują kminku, w tym daniu w pełni go akceptują.
 Bogracz mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 2 h. Następnie wkrawamy do niej ugotowane uprzednio ziemniaki.
 Lane ciasto - jajko mieszamy z taką ilością mąki, żeby uzyskać gęstą, kleistą masę, którą w małych kawałkach wrzucamy na gotującą się zupę. Najlepiej strącać kluseczki z łyżki, pomagając sobie łyżeczką.
 Dodatkowe informacje: bogracz to wspaniała, aromatyczna, gęsta zupa, rewelacyjna jako gorące danie na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Najlepiej smakuje odgrzewana, nawet po paru dniach.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia węgierska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis czytano już 39193 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |