Tarta cytrynowa z malinami |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Składniki:
CIASTO
" 500 g mąki pszennej
" 150 g cukru pudru
" 250 g miękkiego masła
" 1 łyżkę ekstraktu wanilii
" skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
" szczypta soli
" 2 jajka
NADZIENIE
" 9 jajek
" 200 g cukru pudru
" 250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi
" 250 ml śmietany 30%
POLEWA
" 400 g zamrożonych malin (lub świeżych)
" 100 ml wody
" 100g cukru pudru
" 1 mała łyżeczka soku z cytryny
|
Opis przygotowania: Sposób przygotowania:
" Rozgrzać piekarnik do 160°C.
CIASTO:
" Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
" Dodać jajka i mieszać przez kolejne 23 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.
" Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.
" Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 3545 min.
NADZIENIE
" Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku.
" Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę.
" Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min.
" Wyjąć z piekarnika aby ostygło.
POLEWA:
" Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając.
" Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.
" Ciasto polać polewą. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 3524 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |