Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 8 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Biszkopt
" 5 jajek
" 150 g cukru
" 4 łyżki oleju
" 160 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly
" 15 g mąki ziemniaczanej
" 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Bita śmietana
" 600 ml śmietany kremówki
" 150 g cukru
Dowolne owoce
|
Opis przygotowania: Przygotowanie:
Przygotować mieszankę jasnych mąk 3pauly przesiewając ją przez sitko wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia.
Dno wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170şC, sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce, wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty.
Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.
Blat biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną wysmarować brzegi, całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć kakao. Gotowe! Smacznego!
3pauly.pl |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: mniam |
Przepis czytano już 3468 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |