|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
ORZECHÓWKA MOCNA NALEWKA |
|
Poziom: łatwy Czas: ponad 2 godz. Porcji: dowolna Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 kg zielonych włoskich orzechów,
1/2 litra spirytusu,
1/2 litra wódki czystej 40%,
1 szklanka miodu,
szczypta imbiru
|
Opis przygotowania: Orzechy opłukać, wytrzeć, ponakłuwać szpikulcem, wsypać do gąsiora. Zalać wszystek spirytusem, zakorkować szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na dwa miesiące.
Po upływie czasu tego, zlać spirytus do gąsiora przesączony przez muślin i szczelnie zakorkować, odstawić.
Z miodu i wódki zrobić syropu, (a robi się go tak; w małym garncu podgrzać miód i gdy już luźny dolewać powoli wódkę, cały czas mieszając) a gdy syrop ostygnie wymieszać ze spirytusem w gąsiorze.
Rozlać we flaszki szczelnie zakorkować i wynieść do chłodnej piwnicy. Orzechówka gotowa do używania po 6 miesiącach być powinna, gdy dobrze przejdzie |
|
Opis / Uwagi: Jest to starodawny przepis na orzechówkę, robiony przez pokolenia ku uciesze w zimowe wieczory i na niestrawności wszelkie. Mój dziadek Franciszek wypijał kieliszeczek zawsze po sutym obiedzie ( w niedzielę) bo w tygodniu jadło się skromnie, i jako miłośnik tytoniu przepalał papierosem. Czy to było zdrowe nie wiem dożył sędziwego wieku. |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 3123 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|