przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Piernik śląski

Poziom: łatwy
Czas: 60 min.
Głosów: 2
Ocena: 4.50
Składniki:
40 dkg mąki,
40 dkg cukru pudru,
100 ml piwa jasnego,
4 jaja,
5 dkg masła lub margaryny,
paczka przypraw do piernika,
proszek do pieczenia,
tłuszcz i bułka tarta do formy.

Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką, roztopionym masłem, piwem, przyprawami i ubitą pianą z białek. Następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, wyrównać powierzchnię i piec ok. 50 min. w średnio gorącym piekarniku.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 6514 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin