|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Kotlety warzywne z orzechami piniowymi, panierowane sezamem |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniGłosów: 0Ocena: 0.00
1 kg ugotowanych ziemniaków (waga po ugotowaniu)
 1 opakowanie orzechów piniowych Kresto (100 g)
 1 puszka kukurydzy
 1 duża papryka czerwona
 1 duża cebula
 2 ząbki czosnku
 spora szczypta curry
 duży pęczek świeżej natki pietruszki
 sezam do panierowania
 1/2 szklanki bułki tartej
 100 g tartego parmezanu
 olej Rapso do smażenia
 1 jajko
 sól
 pieprz
 ostre papryczki marynowane (opcjonalnie)
 
 
 |  | Opis przygotowania: 1.	Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę i czosnek.
 2.	Paprykę kroimy w drobne kawałki, dodajemy orzechy - całość przekładamy na dużą patelnię i smażymy ok. 10 minut na 2 łyżkach oleju, często mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i smażymy ok. 2 minut, często mieszając. Całość dodajemy do ziemniaków.
 3.	Dosypujemy kukurydzę, bułkę tartą, parmezan, curry, pokrojoną natkę pietruszki, jajko. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki. Powinno wyjść ich ok. 15.
 5.	Uformowane kotlety panierujemy w sezamie i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Dodajemy na patelnię papryczki i jeszcze chwilkę podsmażamy całość.
 6.	Podajemy z ulubioną surówką. Nasza surówka to marchewka w kształcie spaghetti, polana olejem Rapso, skropiona cytryną, doprawiona do smaku i posypana koperkiem.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  flypr |  | Przepis czytano już 2235 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |