| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Tort z orzechów włoskich |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: Ciasto: 
5 żółtek, 
13 dag cukru, 
5 białek (piana), 
4 dag skórki pomarańczowej, 
16 dag orzechów włoskich łupanych, 
1 łyżka bułki tartej. 
Nadzienie orzechowe: 
15 dag orzechów włoskich, 
12 dag cukru pudru, 
2 dag cukru z wanilią, 
kwaśna śmietana lub nadzienie maślano-kawowe, 
5 dag orzechów włoskich do osypania boków.
 
  |  
	Opis przygotowania: Przygotować tortownicę: dno wyłożyć papierem, boki i dno posmarować masłem. Sporządzić ciasto: Orzechy przebrać, zemleć na maszynce. Skórkę pomarańczową pokrajać w drobniutką kosteczkę. Białka ubić na pianę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać, na żółtka wyłożyć ubitą pianę i wymieszać żółtka z pianą, orzechami i bułką tartą, masę wylać do tortownicy, wstawić do dobrze wygrzanego piekarnika i upiec (3/4 godziny). Gdy powierzchnia tortu jest sucha i ciasto odchodzi od boków tortownicy, tort wyjąć, wyłożyć z tortownicy, zdjąć papier. Następnego dnia sporządzić nadzienie: Orzechy włoskie i cukier w mączce zemleć, dodać wanilię i tyle kwaśnej śmietany, aby nadzienie dało się łatwo rozsmarować, nadzienie podzielić na 3 części. Na drugi dzień po upieczeniu przekroić tort dwa razy i przełożyć 2 razy nadzieniem, placki starannie układać na nadzieniu dopasowując je. Powierzchnię i boki tortu posmarować też nadzieniem. Boki tortu obsypać mielonymi włoskimi orzechami, wierzch przybrać połówkami orzechów i osączonymi konfiturami lub skórką pomarańczową. Do tortu orzechowego można zastosować także nadzienie maślano-kawowe lub maślano-czekoladowe. |  
	 |  
	| Sposób przygotowania:  Pieczone |  	 |  
		| Przepis czytano już 6559 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
Wasze komentarze  
	
  		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |