|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Kalafiory smażone z dipem ogórkowym |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 1Ocena: 5.00
1 kalafior (około 500 g) pokrojony na różyczki,
 mąka,
 oliwa do głębokiego smażenia Gaea.
 Ciasto:
 1 szklanka mąki,
 1 łyżeczka Pasty Garam Masala Patak's,
 1 łyżeczka kurkumy,
 1 1/4 szklanki mleka,
 3 jajka roztrzepane.
 Dip ogórkowy:
 1 długi ogórek obrany,
 2 łyżki grubej soli kuchennej,
 1/2 szklanki czarnych oliwek Gaea posiekanych,
 45 g filetów anchowy odsączonych,
 1 1/2 łyżki soku z cytryny,
 2 łyżki świeżej bazylii,
 1 mała czerwona papryka posiekana.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Ugotować kalafior. Przygotować ciasto:
 Jajka rozbić z mąką. Stopniowo dodawać pozostałe składniki miksując do uzyskania jednolitej masy.
 Różyczki kalafiora obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć na papierze.
 Podawać z dipem ogórkowym.
 Przygotowanie dipu: Ogórka przekroić na pół wyjąć nasiona i posypać solą. Po 5 minutach opłukać wodą i osuszyć na papierze kuchennym. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać bazylię i pieprz do smaku.
 Podawanie
 Podawać smażone kalafiory z dipem w oddzielnej miseczce.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia włoska |  | Sposób przygotowania:  Smażone |  |  |  | Przepis czytano już 7625 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |