|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Królik duszony po czesku |
|
Poziom: średni Głosów: 24 Ocena: 3.63 Składniki: 1 królik
100 g słoniny
1 cebula
3 łyżki masła
1 listek laurowy
kawałek skórki z cytryny
1 łyżeczka soli
po 6 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki mąki
2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
1łyżka cukru pudru
|
Opis przygotowania: Królika umyć, osuszyć, podzielić na 8 porcji. Natrzeć namoczoną w occie ?ciereczką. Cebule obrać. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę. W brytfannie wytopić słoninę, dodać łyżkę masła i przesmażyć cebulę. Dodać przyprawy, skórkę z cytryny i sól. Włożyć kawałki mięsa. Zalać ciepł? wod?. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 1/2-2 godz. Pozostałe masło stopić w rondelku, wsypać m?kę, wymieszać na gładką masę. Stopniowo dolewać tyle płynu z duszenia, aż powstanie gęsty sos. Dodać ocet i cukier. Mieszając gotować 5 min. Królika wyjąć z rondla, trzymać w cieple. Pozostały płyn z duszenia przecedzić do rondelka, zagotować. Porcje mięsa przełożyć na ogrzany półmisek, polać sosem. |
|
Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis czytano już 45140 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 4) |
Wasze komentarze
Królik Dodał/a ~Jasmina dnia 2012-06-07 11:19:21
Nie jadłem, ale mi już smakuję.
| Rewelacja Dodał/a ~Wiola dnia 2011-03-05 11:03:15
Robilam to jakis czas temu i jest naprawde doskonale, dzis tez bedzie na obiad, polecam.
| mniam Dodał/a ~aga dnia 2010-09-27 21:57:59
polecam, pyszne
| keólik jest dobry?bardzo dobry@! Dodał/a ~leonk dnia 2008-11-02 13:29:04
to jeat to
|
|
|
|