Ziemniaczano - cebulowa tortilla |
|
Poziom: łatwy Głosów: 5 Ocena: 3.40 Składniki: Oliwa lub olej,
6 dużych ziemniaków pokrojonych w plastry,
2 duże cebule również pokrojone w plastry,
6 jajek,
sol,
pieprz,
"ósemki" pomidorów.
|
Opis przygotowania: Rozgrzać olej na dużej patelni. Dodać ziemniaki, cebulę i trochę soli. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. (aż ziemniaki będą miękkie). Wbić jajka do dużej miski i zmieszać jak na omlet. Wyjąć z patelni ziemniaki z cebulą i dodać do jajek. Zmieszać dokładnie i przyprawić solą i pieprzem. Ponownie rozgrzać patelnię. Wlać całą miksturę na patelnię i piec na dużym ogniu przez ok. 3 min. Przewrócić tortillę na druga stronę. Piec jeszcze 5 min. Pociąć na 4 lub 8 części. Podawać z pomidorami. |
|
Region: Kuchnia hiszpańska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis czytano już 11079 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |