Trójkolorowa zapiekanka |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 50 dkg suchej czarnej fasoli
- 2 posiekane cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 zielone papryki pokrojone w 2.5 cm kawałki
- 4 marchewki pokrojone w plasterki grubości 1 cm
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 40 - 45 dkg puszka pomidorów (posiekane i wraz z zalewą)
- 150 ml bulionu warzywnego
- sól i czarny pieprz do smaku
- wiórki skórki z 1 pomarańczy (umytej i sparzonej)
|
Opis przygotowania: Fasolę zalać chłodną, przegotowaną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości (nie solić). Rozgrzać olej i zezłocić na nim cebulę. Dodać paprykę, marchew i fasolę. Dusić razem przez 5 minut. Posypać koperkiem. Dodać pomidory wraz z zalewą i bulion, doprawić solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 25 min. Przed podaniem posypać skórką pomarańczową. Podawać na gorąco. |
|
Region: Kuchnia australijska |
|
Przepis czytano już 10064 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |