| Rolada wołowa z nadzieniem orzechowym | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
- 1.5 kg młodej wołowiny na pieczeń (w jednym kawałku)
 
 Nadzienie:
 - 5 dkg orzechów pekan grubo pokrojonych
 - 2 łyżki stopionego masła
 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 - 2 łyżki płynnego miodu
 - łyżka otartej skórki pomarańczowej (z umytej i sparzonej pomarańczy)
 - 50 ml porto
 - ubite jajko
 - sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
 - 4 - 5 pokruszonych kromek pieczywa tostowego (bez skórki)
 
 Do duszenia mięsa:
 - duża marchew grubo posiekana
 - 3 łodygi selera naciowego grubo pokrojone
 - duża cebula grubo posiekana
 - 2 łyżki masła
 
 Sos:
 - 250 ml bulionu wołowego
 - 100 ml porto
 - sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
 - listki rzeżuchy do dekoracji
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Z mięsa usunąć tłuszcz i błony. Przez 3/4 długości naciąć głęboko kieszeń na nadzienie. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia, dodając tyle pokruszonego pieczywa, aby masa pozostała wilgotna, lecz nie mokra. Wepchnąć nadzienie do kieszeni w mięsie, spiąć wykałaczkami i zasznurować. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojone warzywa i kawałki masła. Na warzywach ułożyć pieczeń. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na około 50 - 60 min. W tym czasie należy raz odwrócić mięso. Wg oryginalnego przepisu mięso powinno być średnio wypieczone (jeśli ktoś woli wypieczone, powinien piec je o 15 - 20 min. dłużej). Gotową pieczeń ułożyć na półmisku, luźno przykryć folią i zostawić w spokoju na kwadrans. Sos spod pieczeni przecedzić (jeśli jest zbyt rzadki, przetrzeć do niego przez sito trochę warzyw), dodać bulion i porto; odparować do pożądanej gęstości. Sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem. Z pieczeni wyjąć wykałaczki i zdjąć nitki. Ułożyć mięso na wygrzanym półmisku i polać częścią sosu. Wokół udekorować rzeżuchą, a osobno w sosjerce podać pozostały sos. Już na stole kroić pieczeń w niezbyt cienkie plastry.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia australijska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 9210 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |