|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Carpaccio |
|
Poziom: łatwy Głosów: 5 Ocena: 4.00 Składniki: 500 g polędwicy (najlepiej ze środkowej części),
oliwa (najlepiej truflowa),
4 łyżeczki kaparów,
4 łyżeczki utartego parmezanu,
sól,
biały pieprz.
|
Opis przygotowania: Surową polędwicę dokładnie wyczyścić z błon i żyłek, umyć i bardzo dokładnie osuszyć. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki, żeby solidnie stężała, ale nie zamarzła. Gdy jest twarda, wyjąć ją z folii i bardzo ostrym nożem pokroić na możliwie jak najcieńsze paski. Wydmarować je oliwą i dekoracyjnie ułożyć na talerzach. Przystawkę tę podawać z z parmezanem, kaparami, szczyptą soli i białego pieprzu. |
|
Opis / Uwagi: W niektórych restauracjach podaje się pieprz cytrynowy, sos pesto, sos winegret, posiekane szalotki. Najważniejsze, ażeby dodatkami nie zamordować cudownego, delikatnego smaku surowej polędwicy. |
| Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis czytano już 16544 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|