| Żeberka z powidłami i dżemem jabłkowym | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: trudnyCzas: 90 min.
 Głosów: 0Ocena: 0.00
"	1 kg - żeberek wieprzowych
 "	5 - cebul
 "	1 słoiczek - powideł
 "	1 słoiczek - dżemu jabłkowego
 "	keczup
 "	Dekoracja
 "	pomidorki koktajlowe
 "	Marynata
 "	kilka łyżek oliwy
 "	2 łyżki - miodu
 "	3 łyżki - octu jabłkowego
 "	przyprawa do żeberek
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Do miski wlać oliwę, miód i ocet jabłkowy. Dokładnie wymieszać. Wsypać przyprawę do żeberek. Jeszcze raz wymieszać i odstawić.
 Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do pojemnika. Polać marynatą. Wymieszać, zamknąć i wstawić do lodówki.
 Następnego dnia połączyć dżem z powidłami i taką glazurą pokryć zamarynowane żeberka. Połowę przełożyć do naczynia żaroodpornego, wsypać połowę pokrojonej w piórka cebuli. Nałożyć resztę żeberek. Przykryć pozostałą cebulą. Posmarować keczupem.
 Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 2 ½ godz. w temp. 200 st. C.
 Podawać wraz z sosem oraz frytkami z pietruszki. Na talerzu można udekorować pomidorkami koktajlowymi.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  adam | 
	| Przepis czytano już 3514 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |