przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Śledź pod "pierzynką" cebulowo-jabłkową


Poziom: b. łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 2
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duży płat śledzia Matias (z beczki lub w oliwie)
- 1 cebula
- 1 duże jabłko
- 4 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli

Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach . W trakcie ich gotowania pokroić bardzo drobno cebulę i ugnieść ją by zmiękła. Jabłko obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej . Cebulę , jabłko, śmietanę zmieszać razem . Doprawić pieprzem , cukrem , sokiem z cytryny i szczyptą soli . Śledzia ( wymoczonego uprzednio o ile była taka potrzeba i oczyszczonego z ości ) ułożyć na połowię porcji cebuli z jabłkiem w sosie . Przykryć resztą sosu . Ugotowane ziemniaki obrać .Podawać gorące ułożone przy śledziu w sosie .
Opis / Uwagi:
Ukochane danie śledziowe mojej Mamy . Upomina się o nie z częstotliwością raz na tydzień . W zasadzie gdyby nie moje kategoryczne protesty jadały byśmy takiego śledzia co piątek .
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 6568 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin