przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Żydowska sałatka warzywna

Poziom: łatwy
Głosów: 6
Ocena: 2.83
Składniki:
300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej,
125g (2 szklanki) różyczek kalafiora,
125g (2 szklanki) różyczek brokułów,
155g (1 szklanka) marchewki,
155g (1 szklanka)zielonego groszku,
185g (1 szklanka) kukurydzy z puszki,
2 jajka na twardo,
2 ziemniaki,
dymka ze szczypiorem,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżka białego octu winnego,
185g (ok. szklanki) majonezu,
3 łyżki soku z cytryny,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
garść czarnych oliwek,
ew. posiekana natka pietruszki.

Opis przygotowania:
Marchew pokroić w talarki, ziemniaki w małą kostkę. Fasolkę podzielić na krótsze cząstki. Kalafior, brokuły, fasolka i groszek mogą być mrożone. Jarzyny ugotować, najlepiej osobno, i uważając, żeby nie były zbyt miękkie.
W misce wymieszać ostudzone warzywa, pokrojone jajka, dodać groszek, kukurydzę i posiekany szczypiorek (jeśli nie chcecie chuchać cebulkowo po zjedzeniu sałatki, zastąpcie dymkę pietruszką). Skropić je oliwą i octem winnym.
W małej miseczce wymieszać majonez ze świeżym sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, zalać warzywa sosem i udekorować oliwkami.
Sałatka jest dobra od razu po przyrządzeniu, ale lepiej odstawić ją na kilka godzin do przegryzienia.
Region:  Kuchnia żydowska
Przepis czytano już 16245 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin