|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
A la grecka zapiekanka |
|
Poziom: średni Głosów: 14 Ocena: 4.07 Składniki: - 1 kg ziemniaków
- 30 dag mielonego mięsa
- 2 cebule
- 10 dag sklarowanego masła, lub margaryny
- 25 dag pomidorów, mogą być mrożone
- 1 szklanka mleka
- 3 dag startego ostrego, żółtego sera (tylżycki)
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- pieprz
- sól
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
|
Opis przygotowania: Obrane, drobno posiekane cebule mieszamy z mięsem, dodajemy 3/4 szklanki wody i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy łyżkę masła i dusimy, od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy i dusimy jeszcze 20 minut na małym ogniu. przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ziemniaki obieramy, kroimy na bardzo cienkie plasterki.
Połowę rozkładamy na dnie naczynia wysmarowanego łyżką masła, oprószamy solą i pieprzem. Na warstwie ziemniaków rozkładamy masę mięsną, a na niej pozostałe ziemniaki. Posypujemy jeszcze solą i pieprzem.
resztę masła stapiamy, mieszamy z mąką, rozprowadzamy mlekiem i mieszając, doprowadzamy do wrzenia.
Powstały sos mieszamy z rozkłóconym jajkiem i startym serem, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. polewamy nim potrawę i zapiekamy ją 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 stopni C.
Podajemy z surówką z pora i ogórka kiszonego. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 13580 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
Podziękowanie Dodał/a ~Termar dnia 2008-12-20 20:43:12
Dziękuję za miłe słowa
| Polecam Dodał/a sovellis dnia 2008-12-18 20:01:56
Według mnie jest to naprawdę dobra zapiekanka. Przepis sprawdziłem i polecam!
|
|
|
|