Ajerkoniak domowy |
|
Poziom: średni Głosów: 11 Ocena: 4.45 Składniki: - 1/8 l spirytusu
- 1/8 l wódki
- puszka mleka skondensowanego, niesłodzonego
- szklanka cukru (może być cukier puder - szybciej się rozpuści)
- 4 żółtka
- torebka cukru waniliowego (może być z prawdziwą wanilią - ajerkoniak jest zdecydowanie bardziej waniliowy
|
Opis przygotowania: Miksujemy żółtka z cukrem na jednolitą masę (tzn. kogel mogel), dodajemy mleko i miksujemy dalej, dodajemy alkohol i miksujemy jeszcze trochę. wlewamy w butelki i odstawiamy na kilka dni do lodówki. |
|
Opis / Uwagi: Słodki, mocny i bardzo gęsty - taki rozgrzewający, zdradliwy krem na zimne dni |
|
Region: Kuchnia polska |
|
Przepis czytano już 15537 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |